Da se iz kamina kadi je pogosta težava ljudi, ki redno uporabljajo svoje kamine . Na srečo je težavo pogosto enostavno rešiti.

Vedno, če se dim ne odzračuje pravilno po dimniku, je to potrebno popraviti. V nekaterih primerih bo potrebeno poklicati dimnikarja; pa lahko situavijo razrešite sami in stem ohranite zrak v notranjosti čist in zdrav.

Vzroki za izhajanje dima iz kamina, ki jih lahko odpravite

Mokra drva: Les, ki se ni imel časa posušiti, vsebuje veliko odvečne vlage, ki bo pri zgorevanju ustvarila ogromne količine dima. To je morda preveč za učinkovito odzračevanje vašega dimnika. To težavo rešite z uporabo suhih drv. Preverite hlode tako, da udarite po dva skupaj: vlažen les trka; suh les daje votel zvok. Uporabite lahko tudi merilnik vlage. Ta težava je zelo pogosta pri nakupu drv v nakupovalnih centrih, saj ta niso pravilno sušena in shranjena.

Okvara lopute: če je loputa vašega kamina zvita, preveč zarjavela ali razjedena s sajami in kreozotom, se morda ne bo mogla popolnoma odpreti. To je pogost razlog za kopičenje dima v hišo. Dajte loputo pregledati in nato očistiti, popraviti ali zamenjati. In seveda nikoli ne pozabite odpreti lopute, preden zanetite ogenj.

Premalo pretoka zraka: če je vaša hiša še posebej »nepredušna« s sodobnimi okni, morda v kamin ne dobivate dovolj zraka za vlek. Dim potrebuje določeno količino zraka, da sledi svoji logični poti navzgor po dimniku. Če je to vaša težava, bi jo moralo odpraviti odpiranje bližnjega okna za približno centimeter.

Dimnik je poln hladnega zraka: hladen zrak je težji od toplega. Če je v vašem dimniku hladen zrak, se topel zrak z dimom iz ognja morda ne bo mogel premikati navzgor in ven. Poskusite s sušilcem za lase vpihniti topel zrak v dimno cev ali pa prižgite zvit časopis in ga potisnite v dimno cev, da ogrejete zrak.

Številne težave s pripravo je mogoče rešiti na zgornje načine. Če nobeden od teh ukrepov ne odpravi težave, se boste morda morali posvetovati z usposobljenim dimnikarjem.

Problemi, ki jih lahko reši le usposobljen dimnikar

Nepravilna izdelava dimnika: Dimniška cev naj bo določene velikosti, da bo pravilno vlekla kamin, na katerega je priključena. Če vaša dimna cev ni bila pravilno zgrajena, lahko naletite na težave pri načrtovanju. Začeti je treba s pregledom dimnika, po katerem boste lahko naredili potrebne spremembe.

Zunanji odpadki v dimniku: če uporabljate dimnik brez dimniške kape, lahko vse vrste odpadkov pridejo v dimnik in ovirajo vlek. Gnezda, odpadajoče listje, vejice, majhne mrtve živali in druge odpadke mora poklicni dimnikar skrbno odstraniti, da ponovno vzpostavi učinkovitost vleke.