Več stvari, ki jih je dobro vedeti pred nakupom

Kamini na drva so v preteklosti opravljali pomembno ogrevalno funkcijo, saj so zaradi odsotnosti drugih virov ogrevanja uspešno ohranjali temperaturo doma.

Danes so kamini v prostor umeščeni tudi zaradi svoje estetske vrednosti. Predvsem v prostornejših in minimalistično opremljenih bivalnih enotah lahko kamini na drva prostor razmejujejo, mu pridajajo domačno toplino in ustvarjajo prijetno atmosfero bivanja.

Vgradni kamin je primerna izbira za novogradnje, saj je v primerjavi z ostalimi viri ogrevanja prijaznejši do okolja in enostaven za vzdrževanje in čiščenje. Na trgu je prisotnih več vrst kaminov, ki se med seboj razlikujejo glede na način vgradnje, velikost in obliko kurišča ter učinkovitost pri zadrževanju toplote.

Zaradi poplave izdelkov na trgu je lahko izbira prave ogrevalne enote za vaš dom otežena. Ker želimo, da bi za svoj dom izbrali najboljši kamin na drva, smo za vas pripravili 5 koristnih nasvetov, ki jih je pred nakupom dobro poznati.

Namembnost ogrevalne enote je pomembna

Pri načrtovanju vgradnega kamina je potrebno določiti, kateri bo glavni namen ogrevalne enote. Če želite z vgradnim kaminom ogrevati celotno hišo, je smotrno izbrati kamin z visokim izkoristkom in odlično akumulacijsko sposobnostjo. Na ta način dosežemo praktičnost, saj nam zaradi maksimalne akumulacije na ogenj ni potrebno ves čas nalagati novih polen.

Ta vrsta ogrevanja je priljubljena izbira zlasti za manjše prostore, saj toplota enakomerno prehaja v ozračje. Če boste kamin uporabljali samo kot dodatek ogrevanju, so za obzidavo kaminov primernejše srednje težke sevalne plošče ali opeke. Imajo drugačno sestavo materialov (žgana glina, šamot …), se hitreje segrejejo in nudijo dobro akumulacijo toplote. Prostor se s sevalnimi materiali greje počasneje,  prehajanje toplote pa se nadaljuje tudi več ur po koncu kurjenja.

Toplozračni ali sevalni kamini na drva?

Poznamo dve vrsti vgradnih kaminov: toplozračni in sevalni (hypokavstični) kamini na drva:

– Toplozračni kamin deluje po principu segrevanja zraka in sevanja. Vhodni zračni podpih prihaja v podstavku pod kuriščem, potuje mimo kurišča in v prostor enakomerno uhaja skozi zgornjo režo (služi za regulacijo toplega zraka). Ko je prostor primerno segret, se lahko regulacija na zgornjem zračniku zapre in v nadaljevanju preide do zadrževanja toplote v komori ter posledično do daljšega sevanja in akumulacije. Pri vgradnji je potrebno slediti strogim zakonskim direktivam, kot je zagotavljanje popolne požarne varnosti, prav zato je kamin dobro načrtovati že v začetni fazi gradnje, saj je potrebno premisliti tudi o postavitvi dimnika. Pri načrtovanju vam svetujemo tudi glede izbire zasteklitve, stila, prostorske umestitve …

– Sevalni (hypokavstični) kamini na drva imajo v primerjavi s klasičnimi kamini na drva daljšo akumulacijsko sposobnost, kar lahko pripišemo, da ni vgrajenih zračnikov za podpih in izpih zraka. Z vgradnjo sevalnih ogrevalnih oblog lahko prostor uspešno segrevamo tudi do 24 ur po koncu kurjenja. Ker je prehod in razporeditev toplote po prostoru enakomerna, dosežemo ravno pravšnjo in konstantno temperaturo v prostoru. Pred umestitvijo morajo biti v prostoru zagotovljeni nekateri pogoji, kot so: dovod zraka (fi 125- 150mm ali ustrezno pravokotno cev), primeren dimnik, premera 160 ̶ 200 mm, priprava nosilnih tlakov brez inštalacij ( talnega ogrevanja )…

Izbira kaminskega kurišča

Tudi izbira kaminskega kurišča je pomembna odločitev, ki vpliva na hitrost ogrevanja, ohlajanja ter trajnosti izdelka. Kaminski vložek je narejen iz jekla ali litega železa. Vsaka različica ima svoje prednosti in slabosti. Jekleni vložki so lažji, prožnejši, večinoma z notranje strani obloženi z šamotnimi ploščami ali opekami – daljša akumulacija, zaščitijo jekleno konstrukcijo ter so različnih oblik.

Glede na to, da je so vgradni kamini na drva po vstavitvi kaminske kasete dodatno obzidan, oblika kaminskega kurišča ne igra tako pomembne vloge, razen na estetski videz, saj je večina kasete skrita pod akumulacijo in vrhnjo plastjo zidu. Prav tako je pomembna velikost stekla, večja kot je steklena površina, hitreje bo toplota uhajala: z implementacijo večjega kurišča bo izkoristek slabši. Izbirate lahko med različnimi načini odpiranja na stran ali dvižno, oblikami (pravokotna, prizmatična, polkrožna, okrogla kurišča) in velikostmi. Za še več estetske dovršenosti, lahko izbirate med vratci v črni, antracitni  barvi

Umestitev v prostor in skladnost z obstoječo oblikovalsko shemo

Večina ljudi zmotno misli, da je umestitev kamina v prostoru drugotnega pomena. Velika ogrevalna enota bo vaš prostor krasila celo leto, tudi izven kurilne sezone, zato je dobro, da pred nakupom za nasvet povprašamo strokovnjaka. Prav tako se mora ogrevalna enota harmonično stapljati z obstoječo oblikovalsko shemo, saj lahko v nasprotnem primeru veliki kamini na drva hitro oteži prostor in zaduši zračnost. Pri umestitvi je potrebno upoštevati tudi število in lego oken in vrat. Kamin tudi danes najpogosteje umeščamo v kot ali ob daljšo steno, vse bolj priljubljena so tudi odprta pravokotna kurišča. Strokovnjaki so složni tudi glede vzdrževanja oddaljenosti med kuriščem in pohištvenimi elementi  ̶  ker steklo oddaja več toplote,  je v neposredni bližini kurišča prevroče, zato je nujno zagotoviti dovolj prostora tudi za umik od neposrednega vira ognja.

Imate v mislih točno določen model kamina ali želite načrt povsem prilagoditi svojim željam? V našem podjetju vam nudimo 100 % prilagoditev izdelkov željam kupca. Izbirate lahko med različnimi oblikami stekla, vrstami kurišča, debelinami akumulacijskih elementov.

Predani kakovosti in našim strankam

Ne glede na to, kateri kamini na drva so vam najbolj pri srcu in za katerega se boste na koncu odločili, vam svetujemo, da za zagotavljanje dolge življenjske dobe ogrevalne enote izberite samo najboljše strokovnjake. Četudi se vam bo na začetku zdelo, da je nižja cena najpomembnejši element nakupa, vas bo dolgoročno napačna odločitev stala več. Sanacije peči in kaminov v primeru okvare so dražje, zamudnejše in ne zagotavljajo popolnega uspeha.

Pri nas na prvo mesto postavljamo zaupanje, zato v primerjavi s konkurenti nudimo celostno storitev, kar pomeni, da poleg gradbenih del nudimo tudi odlične poprodajne storitve, opravljamo servise in zagotavljamo rezervne dele. O naši predanosti kakovosti pričajo tudi dolge garancijske dobe: na kurišča iz naše ponudbe nudimo do 5 let, na šamotne materiale pa do 2 leti garancijske dobe. Z veseljem vam bomo pomagali, da boste za svoj dom izbrali popoln kamin na drva in uživali v domačni toplini ogrevalne enote v vaši dnevni sobi.

Preberi več o kaminih
KONTAKT