Ogrevanje z lesom in okolje:

Ko nekaj zažgemo, pride do škodljivih emisij. Drobni delci (ki so saje, ko niso več v zraku) so običajno največji krivec pri kurjenju lesa; zmanjšanje dima iz lesa na splošno zmanjša količino delcev.

9 pravil za bolj odgovorno kurjenje ognja

1. Vedno zakurite dobra drva. Hej, vredno je ponoviti. Nikoli ne sežigajte smeti, papirja z obarvanim črnilom (črnilo postane strupeno), sijajnega papirja, kartona ali gnilega ali obolelega lesa. Moker les proizvaja več dima, saj gori manj učinkovito. Nikoli ne kurite lesa, ki je bil kakorkoli obdelan (premazan, barvan, obdelan s tlakom ali lepljen). Izogibajte se kurjenju lesa, pridobljenega več kot 50 milj stran, ali ki prispeva k krčenju gozdov. Bodite previdni pri umetnih polenih – niso namenjena za kurjenje na enak način kot pravi les. Vedno kurite suha, dobro utrjena, varna in kakovostna drva.

2. Imejte “čisto območje” okoli ognja. Prepričajte se, da v bližini ognja ni ničesar vnetljivega – iskre lahko potujejo daleč. Potencialno vnetljivi materiali vključujejo preproge, travo, časopise in odeje. Ne pozabite, hišni in gozdni požari niso ravno dobri za okolje – ali vas.

3. Zaščitite svoj dom z detektorjem ogljikovega monoksida in imejte pri roki gasilni aparat.

4. Zakurite zmerno velik vroč ogenj. Resnično majhni požari imajo sorazmerno daljši čas začetka in tlenja, kar pomeni več dima. Hladni, tleči ognji proizvajajo več dima. Vroči ognji gorijo učinkoviteje. Preobremenjeni kamini so nevarni, saj lahko velik ogenj pregreje vaše stene ali streho.

5. Bodite prijazni s svojim prižigom. Vžig naj se uporablja samo kot vžig, nikoli kot glavni vir goriva, ker gori neučinkovito. Za vžig se izogibajte uporabi strupenih materialov. Goriva, kot sta bencin in tekočina za vžigalnike, predstavljajo nevarnost eksplozije – izogibajte se uporabi ali vsaj nadaljujte skrajno previdno.

6. Izognite se dimu. Vdihnite čim manj, proizvajajte čim manj in poskrbite, da gre naravnost navzgor. Ne bi smeli imeti povratnega vleka iz vašega dimnika; če ga imate, imate težavo, ki jo je treba odpraviti.

7. Uporabite vrata in zaslone pravilno. Zaprite kovinski zaslon na kaminu, da zaščitite okolico pred iskrami. Med kurjenjem naj bodo steklena vrata na kaminu odprta, da zagotovimo pretok zraka (za zgorevanje je potreben kisik) do ognja. Zaprite steklena vrata, ko ogenj ugasne. Zaprite vrata peči na drva, da preprečite uhajanje ogljikovega monoksida v vaš dom.

8. Ne pustite, da bi ogenj tlel. Ne pustite, da bi ogenj tlel čez noč – proizvedel bo malo toplote in veliko dima. Poleg tega morate vedeti, da nikoli ne pustite ognja brez nadzora, tudi če preprosto tli. Vedno pogasite ogenj, preden greste spat ali se umaknete čez noč.

9. Pravilno odstranite svoj pepel. Nečiščenje pepela v napravah na drva lahko zamaši zračne odprtine. Prekomerno kopičenje pepela lahko postane nevarno. Pepel lahko ostane vnetljiv več dni. Pepel vedno postavite v kovinsko posodo in ga namočite v vodi.