Ker se zima končuje in temperature začenjajo naraščati, bi morali lastniki stanovanj pripraviti svoje kamine na pomlad in poletje, ko jih ne bodo toliko uporabljali. Z ustrezno pripravo ga boste ohranil v odličnem stanju še vrsto let. Da bi vam pomagali kar najbolje izkoristiti svoje ognjišče, smo zbrali pet koristnih nasvetov za pripravo vašega kamina na izven sezone.

Očistite svoj dimnik

Če imate kamin na drva, je priporočljivo, da dimnik očistite in pregledate enkrat letno, verjetno pa je najbolje, da zanj poskrbite ob koncu sezone kaminov. Tako boste jeseni, saj se bliža hladno vreme in bodo dimnikarji verjetno zelo zaposleni že pripravljeni na novo sezono. Čist dimnik je pomemben, saj lahko kopičenje saj povzroči dimniški požar, ki ogrozi vaš dom in družino.

Plinski kamini ne ustvarjajo toliko saj kot modeli na drva, vendar se bo sčasoma vseeno nabralo nekaj saj, zato je najbolje, da očistite tudi prezračevanje. To je tudi odlična priložnost za pregled prezračevalnega sistema in zagotovitev, da vse deluje v dobrem stanju. To bo preprečilo možnost uhajanja plina ali ogljikovega monoksida ter tako zaščitilo vas in vašo družino.

Namestite pokrov za dimnik

Konec sezone kaminov je odlična priložnost, da svoj dimniški sistem nadgradite s pokrovom, ki preprečuje vlago, vstop živalim in nabiranje smeti. Opravlja tudi dvojno funkcijo kot varovalo pred iskrami, saj preprečuje, da bi žerjavica pristala na vaši strehi ali bližnjih drevesih. Če ima vaš dimnik že pokrov, je zdaj pravi čas, da ga pregledate in se prepričate, da je še vedno nepoškodovan in na svojem mestu. Pogosto ne porabimo veliko časa za opazovanje strehe naše hiše, zato je pomembno, da to vključite v svojo rutino ob koncu kurilne sezone.

Očistite kurišče

Če imate kamin na drva, boste najprej želeli odstraniti preostali pepel. Pri vseh kaminih boste očistili tudi usedline saj. Zgodnje in pogosto čiščenje je ključnega pomena, da bo vaš kamin še vrsto let izgledal odlično. Veliko kaminov ima steklena vrata in za vzdrževanje čistosti teh s potrebujete ustrezno čistilo za steklo kamina ; običajno čistilo za okna preprosto ne bo pomagalo.

Ključna razlika med vzdrževanjem kamina na drva in plina izven sezone je loputa. Za kamin na drva boste želeli zapreti loputo. To preprečuje vstop zunanjega zraka v vaš dom, tako kot ne bi želeli pustiti odprto okno v vročih poletnih mesecih. Za plinski kamin pa je potrebno načrtovati, da bo loputa ostala odprta. Čeprav bo to povzročilo nekaj izgube energije, bo tudi zaščitilo vaš dom v primeru puščanja. Zemeljski plin je lažji od zraka, zato bo v primeru puščanja preprosto pobegnil v dimnik, namesto da bi se nabral v vašem domu in predstavljal nevarnost.

Preglejte vsa tesnila in priključke

To je tudi odličen čas, da pregledate celoten kamin in zagotovite, da so vse komponente še vedno v dobrem stanju. To je še posebej pomembno za tesnila in prezračevalne komponente, saj se lahko sčasoma razgradijo in lahko puščajo ogljikov monoksid, če jih ne vzdržujete. Enako velja za vodovodne napeljave za plinske kamine, kjer je lahko puščanje katastrofalno. Priporočamo, da sodelujete z licenciranim vodovodarjem za plin na vašem območju, da odpravite morebitne pomisleke glede puščanja goriva.

Izklopite kontrolno luč

Če imate plinski kamin s stoječim pilotom, ta pilotska luč nenehno porablja majhno količino goriva, da ostane prižgana. Pozimi, ko pogosto uporabljate kamin, to ni velik problem in je udobje pilotske luči vredno stroškov, izven sezone pa je vse, kar pilot počne, zapravljanje goriva in denarja. Ko ste prepričani, da nekaj časa ne boste več prižigali plinskega kamina, je najbolje, da preverite uporabniški priročnik in sledite navodilom za ugašanje pilotne luči.