Kamin

Kamin je tista centralna točka v hiši, ki združi celotno družino na enem mestu, še posebno v času hladnih prazničnih večerov. Da ustvarimo toplozračni kamin potrebujemo kaminski vložek, katerega obzidamo z zunanjim plaščem v katerem se segreva hladi zrak, ki prihaja skozi spodnjo režo. Ta zrak potuje ob kaminskem vložku v komoro kjer skozi zgornji zračnik segreva vaš prostor. Pogosto vgrajujemo kaminske vložke z zastekljenim kuriščem, neposredna okolica kamina pa je obzidana. Toplozračni kamini so specifični po hitrem ogrevanju prostora. Izkoristek katerega dosegajo nekateri izmed kaminskih vložkov so tudi okoli 80% in več. Kamin običajno ogreva le en prostor, toplozračni ali toplovodni kamini pa lahko ogrevajo več prostorov. Takšne sisteme z razvodom in ventilatorji lahko primerjamo s centralnim ogrevanjem. Pomanjkljivost teh sistemov je relativno nizek izkoristek.

Kaminska peč

Ima običajno litoželezno kurišče. Za razliko od kamina stoji samostojno v prostoru in ni obzidana, lahko pa je del kaminske peči dekorativen in funkcionalen naravni kamen. Za čim daljše trenutke toplote je primerna akumulacijska kaminska peč, ki ima vgrajene posebne grelne kamne oz. šamot, za oddajanje toplotne energije v prostor še dolgo potem, ko je ogenj že ugasnil. Kaminske peči so enostavne za montažo, saj jih s pomočjo priključnih cevi priklopimo na dimnik, in so že pripravljene na ogrevanje vašega doma.

Štedilniki na drva

Verjetno se vsak od nas spominja babice ali mame, ki so nam pripravljale dobrote na domačem štedilniku, mi pa smo se ob njih greli ter poslušali zraven še kakšne prijetne zgodbice. Štedilnik je večnamenska naprava, ki nam ponuja možnost ogrevanja, kuhanja in pečenja. Štedilniki na drva so tudi danes zelo priljubljeni, ker v njihovo dobro pričajo več letne pozitivne izkušnje, saj so jih uporabljali tudi naši predniki. Ker pa starejši modeli nimajo dovoda zraka od zunaj, obstaja nevarnost izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu ali celo zastrupitve z njim. Zato priporočamo zamenjavo z novejšimi modeli oziroma namestitev javljalnika CO. Pri menjavi vam svetujemo od izbire naprave oz. modela do gradbenih prilagoditev in poskrbimo za vse za varen priklop.