Kamini z vodnim plaščem predstavljajo intrigantno alternativo tradicionalnim kotlom na drva. Gre za sistem, ki se osredotoča na ogrevanje vode, ki napaja centralni ogrevalni sistem, s pomočjo toplotnega izmenjevalnika. Ta pristop odpira številne možnosti, saj lahko sam kamin ogreva več prostorov in hkrati prispeva k zmanjšanju stroškov, če je pravilno implementiran. Ključno je opozoriti, da kamin z vodnim plaščem ne more služiti kot edini vir toplote v domu, saj bi lahko to pripeljalo do ohlajanja zgradbe, še posebej v daljših obdobjih jeseni in pozimi.

Sodobni Kamini: Prednosti vodnega plašča

Kamini, opremljeni z vodnim plaščem, imajo številne prednosti, zaradi katerih visoki stroški ne odvračajo potrošnikov. Prvič, ti kamini delujejo izjemno učinkovito. Zaprt sistem vodnim plaščem obdaja celotno komoro za zgorevanje (razen stekla) in hitro oddaja toploto. Kamin lahko enostavno povežemo s stenskim ogrevalnim sistemom, kar omogoča ogrevanje več prostorov hkrati.

Ali je kamin z vodnim plaščem ekonomičen?

Če ogrevate svoj dom s plinom, lahko uporaba kamina z vodnim plaščem letno prihrani do 30% stroškov ogrevanja. Vendar je ključno, da les kupite v obdobju, ko je cenovno ugoden (izven  kurilne sezone) ali pa imate svoja drva. Če imate prostor za skladiščenje drv, je priporočljivo imeti zalogo za celo zimo. Pomembno je poudariti, da drva lahko hranite zunaj, pri čemer ogromne kleti niso potrebne. Preprosto jih je zaščititi pred vlago, na primer s streho.  Dodatno varčevanje dosežete s povezavo kamina z rezervoarjem za toplo vodo, kar vam omogoča, da ne potrebujete dodatnega ogrevanja.

Ustrezno časovno načrtovanje namestitve

Najbolj optimalno je, če kamin z vodnim plaščem vključite že v zgodnji fazi načrtovanja gradnje vašega doma. To omogoča enostavno napeljavo vodnih cevi in ustrezno povezavo z ogrevalnim sistemom ter odtočno cevjo za ogreto vodo. Če nameravate kamin z vodnim plaščem vgraditi v obstoječ dom, je strokovnjakova pomoč nujna, saj zagotavlja pravilno namestitev in povezavo.

Slabosti kamina z vodnim plaščem

Nasprotniki kamina z vodno jakno izpostavljajo več argumentov, ki lahko odvrnejo potencialne uporabnike. Prvič, visoki stroški namestitve predstavljajo precejšen dejavnik. Cena takšnega kamina je običajno dvakrat višja od tradicionalnih modelov. Poleg samega kamina je potrebno kupiti tudi črpalke, regulacijske naprave, priključke, zračni ventil in druge dodatke. Vendar pa že navedene prednosti običajno odtehtajo slabosti.

vgradni kamini  kamin z vodnim plaščem