NAVODILA ZA KAMINE

 1. Uvod

Čestitamo vam za odlično izbiro! Želimo vam veliko prijetnih trenutkov z vašim novim aparatom. Če je vaša izbira peč na drva, je proizvedena in testirana v skladu z zahtevami evropskega standarda EN 13240. Če vaša izbira je kamin, proizveden in testiran v skladu z zahtevami evropskega standarda EN 13229. oba ustrezata potrjeni tehnični dokumentaciji.

Lahko pričakujete, da boste imeli možnost dolgo časa uporabljati vaš aparat za namen, za katerega je bil izdelan. časovno obdobje in s čim manj servisiranja. Zato imamo za vas prošnjo, ki je samo v vašo korist. Teh navodil za uporabo ne pustite neprebranih. Montaža in uporaba peči na drva oz. kamin so povezane z različnimi zakonskimi obveznostmi, ki so pojasnjene v teh navodilih za uporabo. Glede na zakonov in predpisov za varnost, pri uporabi aparata tega razreda je končni uporabnik dolžan s pomočjo teh navodil, da se poučijo za sestavo in pravilno delovanje aparata. Pravilna namestitev, skrbna uporaba in skrb za napravo so zelo potrebni za njeno brezhibno delovanje in dolgoživost. Udobje vzdrževanja, visoka stopnja uporabnosti goriv in odlična zmogljivost pri neprekinjenem gorenju omogočajo uporabo naprave kot grelnik prostora polne vrednosti, ki doda prijetno vzdušje okoli živega ognja. Upoštevanje vseh navodil v teh navodilih za uporabo zagotavlja, da vam bo vaš aparat prinesel veliko veselja. Če boste priročnik z navodili ohranili v dobrem stanju, se boste vedno lahko pozanimali o pravilnem vzdrževanju napravo pred začetkom kurilne sezone.

 1. Sestavljanje aparata

2.1. Peč na drva

Namestitveni diagrami za peč na drva z vgrajenim kotlom so podani v dodatku

 1. Tehnični parametri peči na drva so podani v dodatku
 2. Za varno in pravilno delovanje peči na drva je potrebno upoštevati naslednje pogoje:
 • Peč na drva naj bo nameščena v prostorih z zadostnim pretokom zraka, ki je potreben za izgorevanje. • Vsake peči na drva ni mogoče priključiti na noben dimnik. Pred montažo kaminske peči preverite, če statični tlak in dimenzije dimnika ustrezajo zahtevanim parametrom za peč na drva. Če peč na drva ni v skladu z dimnikom, bo to povzročilo nižjo stopnjo gorenja in onesnaženje stekla s sajami.
 • Dimnik naj bo dovolj visok (vsaj pet metrov). Na isti dimnik je lahko priključena samo še ena peč na drva. Vlek dimnika naj bo višji od 10 Pa, pri pečeh s kotlom pa do 15 Pa. Če je dimnik previsok (vlek nad 35 Pa), je potrebno vgraditi dodatno loputo za zmanjšanje vleka.
 • Dimnik mora biti zelo dobro izoliran, z notranjim premerom najmanj ø 150 mm ali s površino preseka najmanj 200 см2 .
 • Peč na drva ne sme biti priključena na dimnik, če je nanj priključen kotel na trda goriva.
 • Tla, kamor postavimo peč na drva, naj bodo ravna in vodoravna, izdelana iz negorljivih materialov (mozaik, marmor, terakota itd.). Če tla niso odporna na vročino (preproge, linoleji ali podobno), je treba uporabiti stabilno, negorljivo podlago iz jekla, stekla ali kamnitih plošč. • Če so gorljivi materiali ali konstrukcije, naj bo peč na drva oddaljena od njih na določenih razdaljah na tipski nalepki ali pa je potrebno postaviti dodatno negorljivo mrežo.
 • Po vgradnji kaminske peči jo je treba preko dimovodnih cevi pritrditi na dimnik. Spoji med dimovodnimi cevmi in vtičnico morajo biti tesni. Dimovodna cev ne sme vstopati v dimnik.

2.2. Kamin

Namestitveni diagrami za kamin z vgrajenim kotlom so podani v dodatku №1. Tehnični parametri kamina so podani v dodatku №2. Upoštevajte vse zahteve iz točke 2.1. Poleg tega je treba upoštevati še naslednje pogoje:

 • Priporočljivo je, da montažo kamina opravi pristojna inštalaterka.
 • Pri vgradnji kamina, priklopu na dimnik in gradnji obzidja uporabljajte samo termo odporne in vnetljive materiale.
 • Kamin lahko vgradite v posebno vdolbino ali pa ga obdate s posebnim okvirjem s stenami in stropom. Tla, kamor bomo postavili kamin, naj bodo gladka in ravna, izdelana iz negorljivih materialov (mozaik, marmor, terakota itd.) in dovolj nosilna. Če tla niso stabilna, je potrebno narediti ustrezno armirano betonsko ploščo. Kamin mora biti pritrjen na podlago.
 • Zagotoviti je potrebno zadostno razdaljo med kaminom in okolico ter omogočiti naravno pretok zraka.
 • Stene obrobe morajo biti dobro izolirane pred pregrevanjem in toplotnimi izgubami. Izolacijski material mora biti foliran in mora imeti temperaturno obstojnost od 700°С do 1200°C.
 • Zagotavljati mora konvekcijo zraka s pomočjo posebnih prezračevalnih rešetk.
 • V prezračevalni sistem lahko vstavite ustrezen ventilator, odporen na temperaturo, da izboljšate učinkovitost ogrevanja.
 • Če je vaš kamin opremljen z vgrajenim kotlom, morate vse dodatne komponente, kot so črpalka, ventili itd., postaviti na vidna in lahko dostopna mesta. Zagotoviti je treba servisne odprtine.
 • Kamin naj bo nameščen v prostorih z zadostnim pretokom zraka, ki je potreben za izgorevanje.
 1. Delovanje aparata

3.1 Goriva

Najprimernejša goriva so suhi cepani les (polena) in briketi. Hlodi, shranjeni na prostem pod lopami, Stopnja vlažnosti 10%-15% po 2 letih, ko so najbolj primerni za izgorevanje. Priporočamo kurjenje posušenega lesa kot kolikor je mogoče. Največjo toplotno moč dosežemo po najmanj 2-letnem kurjenju sušenih lesnih polen. Na novo posekan les ima malo kurilne vrednosti, visoko vlažnost in slabo gorijo – odvajajo veliko dimnih plinov in dodatno onesnažujejo okolje. To vodi k zmanjšanju življenjske dobe naprave in dimnika. Povečana vsebnost kondenzata in katrana v dimnih plinih povzroči zamašitev dimovodnih cevi in ​​dimnika ter precejšnjo nečistočo stekla. Pri njihovi uporabi se toplotna moč aparata zmanjša na 50%, poraba goriva pa se dvakrat poveča. Vrsta in priporočena količina goriva za napravo sta navedena v Dodatku #2. V napravi ni priporočljivo uporabljati naslednjih goriv: moker ali katraniziran les, oblanci, droben premog, papir in karton (razen za vžig), polimerni materiali. Ne uporabljajte tekočih goriv. Naprave ne uporabljajte kot peč za sežiganje odpadkov. Če se naprava uporablja za kurjenje nelegiranih goriv, ​​potem garancija ne velja.

3.2. Komponente

Steklo

Vgrajeno steklo je keramično in zdrži do 850°C, zato ga temperatura ne more poškodovati, kar dosežemo, ko naprava deluje. Lahko se poškoduje zaradi mehanskega vpliva med namestitvijo ali transportom naprave ali zaradi dajanje velikih lesenih polen v kurišče. Steklo spada med nadomestne dele, ki se hitro obrabijo, zato ni vključeno v garancijske pogoje. Onesnaženje stekla s sajami Konstrukcija aparata pomaga med uporabo, da se steklo ne onesnaži s sajami. Saje se samo kopičijo

pri slabem gorenju, ki je lahko posledica nekaterih razlogov: statični tlak in dimenzija dimnika.

ne ustreza zahtevanim parametrom naprave, pretok zraka, ki je potreben za proces zgorevanja, se prekine prezgodaj, ali pa ni uporabljeno pravo gorivo. Da bo steklo čim bolj čisto pred sajami, je treba lesena polena postaviti v tako tako, da rezana površina ni obrnjena proti steklu. Na te dejavnike ne moremo vplivati ​​in zato ne moremo zagotoviti, da steklo ne bo onesnaženo z saje.

Ognjevarne plošče (šamot ali vermikulit)

Kurišče je opremljeno z ognjevzdržnimi ploščami. Te plošče ohranjajo toploto in jo vračajo v kurišče, da se poveča temperaturo gorenja. Višja kot je temperatura gorenja, večja je učinkovitost procesa gorenja. Kot rezultat previsokih temperatur ali mehanskih vplivov se lahko poškodujejo ognjevarne plošče. Izjemno visoke temperature lahko doseči, ko sta pri visokem vleku dimnika primarni in sekundarni regulator zraka odprta, kar povzroči gorenje brez nadzora. Pod mehanskim vplivom razumemo npr. metanje polena v kurišče ali uporaba večjega lesena polena.

Ognjevarne plošče je mogoče enostavno zamenjati. Če je le razpoka, jih ni treba menjati. To je potrebno le v primeru, ko so med njimi ali pod njimi vidno vidni kovinski deli. Ognjevarne plošče se hitro obrabijo, zato niso vključene v garancijske pogoje.

Tesnjenje

Tesnilo aparata je izdelano iz posebnih steklenih vlaken in ne vsebuje azbesta. Ta material se med

uporabe in tesnjenje je treba občasno zamenjati. Vaš trgovec lahko ta tesnila naroči pri nas.

Tesnilo je hitro obrabljen del, zato ni vključeno v garancijske pogoje.

Spodnja rešetka

Spodnji del kurišča je opremljen z litoželezno rešetko. Žeblji v lesenem materialu, majhni leseni deli, ostanki, itd. lahko blokira to rešetko. Svetujemo vam, da rešetko redno čistite, da ohranite njeno funkcionalnost. Rešetka bi lahko

gorijo pri uporabi neustreznega goriva ali pri doseganju visokih temperatur zaradi nepravilnega servisiranja. Rešetka se hitro obrabi, zato ni vključena v garancijske pogoje.

Barva

Aparat je pobarvan z visoko temperaturno obstojno barvo. Ta barva je odporna na visoke temperature, vendar ni odporen na rjo. Prosimo, da na barvo ne postavljate nobenih predmetov. Ko se sčasoma nabere prah, očistite s krtačo ali na suho brisačo, vendar ne z mokro brisačo ali vodo.

Ko aparat prvič zaženete, je treba barvo pustiti segrevati nekaj ur, da se zapeče in doseči svojo končno stabilnost. Med prvim požarom so lahko vidni odtenki barve laka. V tem obdobju naredite na aparat ne polagajte ničesar in se ne dotikajte zunanje površine, da ostane nepoškodovan. Vonj, ki je nastane zaradi pečenja barve in izgine po nekaj urah. Zato mora biti prostor dobro prezračen. Zaradi pregretja ali nepravilnega servisiranja se barva spremeni v belo sivo ali se pojavi madež rje ali del površina poškodovana, potem to ni problem. Sprej v ustrezni barvi lahko naročite svojemu trgovcu.

Ročaji in gumbi

Ročaji in gumbi aparata so izdelani iz medenine ali jekla. To je prednost, ker se ne morejo obrabiti.

Segrejejo se do te mere, kot je sprednji del aparata, zato jih je potrebno servisirati z rokavicami, odpornimi na vročino.

Polica za čaj in spodnja niša

So okrasni deli in v njih ni dovoljeno shranjevati lahko vnetljivih materialov.

Integralni bojler

Kupljena ob strani naprava z vgrajenim kotlom vam daje veliko možnost ogrevanja bližnjih prostorov z radiatorji. Pred sestavljanjem in prvim vžigom aparata se morate seznaniti z navedenimi informacijami

Dodatek #1.

Napravo z vgrajenim bojlerjem sme sestaviti samo pooblaščena organizacija!

Pečica

Vaš aparat lahko uporabljate za ogrevanje prostora in hkrati za pogrevanje posode in peko raznega peciva izdelkov. Na dno pečice je potrebno postaviti rešetko, ki je neločljiv del izdelka. Notranji del

del pečice je pobarvan s toplotno obstojno barvo, ki jo lahko poškoduje prekuhana hrana in maščoba. Priporočljivo je uporabljati globlje posode s pokrovom. Za enakomerno pečenje je treba pekač večkrat obrniti, kar dosežemo naknadno. nekaj časa uporabljati pečico in pridobiti potrebne izkušnje.

3.3. Krmilne naprave

Pred prvim vžigom aparata bodite pozorni na delovanje vseh krmilnih naprav. Primarni zrak prehaja skozi pepelnik, spodnjo rešetko in gre v kurišče. Ko je gorivo les, je primarni zrak ni potrebno. Za hitrejši vžig in boljše zgorevanje premoga je potreben primarni zrak. Nadzor nad količino primarni zrak poteka z rahlim potegom pepelnika ali preko ventila, nameščenega na vratih pepelnika. Če ima dimnik a močan dimni vlek je priporočljivo popolnoma zapreti pepelnik ali ventil. Posoda za pepel ne sme biti popolnoma napolnjena primarni zrak ostane v kurišču nemoten.

Pepelnik je potrebno redno čistiti. Sekundarni zrak zagotavlja ognju potrebno količino kisika za zgorevanje in pomaga pri boljšem zgorevanju gorivo. Količino sekundarnega zraka uravnavamo preko regulatorja, nameščenega nad kurilnimi vrati. Aparat zasnova omogoča predhodno segrevanje sekundarnega zraka, kar ima za posledico zvišanje temperature zgorevanja, učinkovitost naprave in preprečuje zaplinjevanje stekla. Med delovanjem aparata regulator sekundarnega zraka zagotavlja nadzor nad procesom zgorevanja tako kvalitativno kot kvantitativno. Regulator sekundarnega zraka ne bi smel biti zaprto, ko aparat deluje. V mnogih primerih je bil regulator sekundarnega zraka zaprt kmalu po vžigu, kljub našim navodilom, da bi zmanjšali porabo goriva. To vodi do omejitve pretoka kisika, ki moti izgorevanje in steklo je prekrito s sajami. Poleg tega obstajajo škodljive emisije, ki lahko povzročijo gorenje v dimnik. Ker je toplotna moč vaše naprave odvisna od višine dimnika, je natančen nadzor potrebnega zraka za zgorevanje poteka s poskusi in napakami.

Nastavitev dovoda primarnega in sekundarnega zraka se izvede ročno s spreminjanjem položaja posameznega regulatorja. Pri nekaterih modelih se regulator nahaja na dnu peči, pod pepelnikom.

Prilagoditev poteka počasi premikanje regulatorja s potiskom ali vlečenjem.

3.4. Začetni vžig naprave

Pri prvem vžigu naprave bodite pozorni na naslednje:

 • Vzemite vse dodatne pripomočke iz pepelnika;
 • Regulatorji za regulacijo primarnega in sekundarnega zraka morajo biti odprti.
 • Pred prvim prižigom s stekla kamina odstranite barvno nalepko za energijsko učinkovitost. · Pri prvem kurjenju je potrebno pustiti vrata ognja rahlo odprta, da preprečimo lepljenje tesnila ognja. vrata na barvo.
 • Prvo prižiganje mora biti počasi in tiho, z manjšo količino palic in papirja. Ko jih zažgete, lahko postavite dva ali tri lesene hlode.

3.5. Vžig med delovanjem

Vaša naprava je izdelana in zasnovana za občasne pogoje gorenja. Pri vsakem vžigu morate narediti naslednje:

 • Regulacija primarnega zraka je odprta;
 • Regulacija sekundarnega zraka je odprta;
 • Vstavite osnovne kurilne snovi, jih prižgite in zaprite vrata. Ko dobro zgorijo, je želena toplotna moč dosežemo z regulacijo zgorevalnega zraka.
 • Če je potrebno neprekinjeno ogrevanje, se v napravo dodatno dodaja gorivo, vendar šele po hlapnih snoveh. so zgorele in je dosežena osnovna ognjevarna postelja.
 • Pepelnik vzamemo na čiščenje šele, ko se ohladi.

3.6. Zahteve glede prezračevanja

Pomemben dejavnik za pravilno zgorevanje kurilca je dovod dodatne količine zraka v prostor, ki

mora biti najmanj 4 m³/h na kW od skupne toplotne moči. Če so v istem prostoru še druge delujoče naprave, potem jezanje potrebnih dodatnih minimalno 1,6 m³/h zraka na vsako uro in na vsak kW od skupne toplotne moči. Ventilator za odsesavanje zraka iz prostora (eksikatorji, sušilni stroji itd.), ki deluje hkrati z aparatom. Povzroči spremembo vleka dimnika in posledično slabe pogoje gorenja naprave. V tem primeru za desno, da bi dosegli gorenje, je potrebno v prostor spustiti dodaten zrak.

Če je naravni vlek dimnika nezadosten, ga je treba povečati z odvodnim ventilatorjem ali dodatno napravo.

3.7. Ogrevanje v prehodnem obdobju

Za dobro delovanje naprave je potreben zadosten vlek dimnika. To je odvisno od obeh

višino in temperaturo okolja. Pri temperaturi okolja nad 14°C pride do motenj v gorenju

lahko pride zaradi premajhnega ugreza. V tem primeru je treba napravo napolniti z manj goriva in regulatorji pustimo odprto, da kurivo hitreje zgori (s plamenom) in tako doseže stabilen vlek dimnika v dimniku. V tem primeru je treba posodo za pepel čistiti pogosteje

 

 1. Pomembna navodila za požarno varnost in varnostne predpise
 • Naprava ni zasnovana za uporabo s strani otrok in oseb z omejenimi fizičnimi, čutnimi in duševnimi sposobnostmi zmožnosti ali ljudje s premalo izkušnjami in znanjem, razen v primerih, ko so opazovani in navodila za delo s tovrstnim grelnikom od nekoga, ki je odgovoren za lastno varnost.
 • Vrata kurišča naj bodo vedno trdno zaprta, tudi ko naprava ne deluje.
 • Napravo postavite samo na negorljiva tla.
 • Naprava in dimovodne cevi naj bodo vsaj 80 cm oddaljene od gorljivih predmetov ali konstrukcij.
 • Pri vžigu ni dovoljena uporaba lahko vnetljivih tekočin.
 • Vertikalna povezava dimovodnih cevi z dimnikom preko talnih konstrukcij ni dovoljena.
 • V ogrevanem prostoru ni dovoljena prisotnost lahko vnetljivih in eksplozivnih snovi.
 • Odlaganje pepela in čiščenje naprave je treba izvajati le na varnih mestih in ko je naprava ohladilo.
 • Naprava je namenjena za lokalno ogrevanje prostorov z običajno požarno ogroženostjo.
 • Na napravo ali v njeno neposredno bližino je prepovedano odlagati vnetljive materiale in predmete.
 • Projektiranje, priključitev in servisiranje sanitarne vode mora izvesti pooblaščena oseba organizacija. Med delovanjem aparata bodite pozorni, da se otroci ne približujejo aparatu, saj je njegova površina prevroča. Nevarnost sežiga!

V primeru požara v dimniku priporočamo sledeče napotke:

 • Zaprite regulator zraka za zgorevanje!
 • Pokličite gasilce v vaši regiji!
 • Ne poskušajte sami pogasiti požara z vodo!
 • Iz dimnika odstranite vse lahko vnetljive materiale!
 • Ko je naprava ponovno nastavljena na delovanje, mora dimnik pregledati pristojna oseba za morebitne škode. Ko je bila naprava prekomerno obremenjena z omejeno toplotno močjo ali dlje časa in tudi med uporabo goriva, ki niso priporočena s strani proizvajalca, ne moremo zagotoviti zanesljivega delovanja naprave. Prosimo, da s pomočjo strokovnjaka redno preverjate delovanje aparata. Če je potrebno, okvarjene dele zamenjajte le z nadomestnimi deli, ki jih izdela in dobavi proizvajalec. Projektiranje in priključitev sanitarne vode mora izvesti pooblaščena oseba

organizacija! Namestitev mora biti v skladu z vsemi evropskimi in nacionalnimi pravnimi dokumenti v zvezi z delovanje in varnost! Pri “odprtem” vodnem ogrevalnem sistemu naj bo instalacija povezana z atmosfero z odprto ekspanzijsko posodo, nameščen nad najvišjo grelno napravo. Med napravo in ekspanzijsko posodo ni nobenih blokirnih komponent mora biti povezan. Pri “zaprtem” sistemu za ogrevanje vode morajo biti varnostne komponente integrirane v instalacijo, kar ne dovoljuje prekoračitev delovnega tlaka v napravi nad 2 bara. Ne izvajajte nobenih nepooblaščenih sprememb konstrukcije naprave!

 

 1. Čiščenje

Pravilno vzdrževanje in čiščenje aparata zagotavljata njegovo zanesljivo delovanje in ohranjanje dobrega videza. Dimovodne cevi in ​​notranjost naprave je treba očistiti vsaj enkrat letno. Lakirane površine očistite s suho in mehko krtačo ali s suho in mehko brisačo. Stranske in zgornje plošče integralnega kotla je treba očistiti enkrat mesečno. Steklo po ohlajanju očistite z umivanjem z milno raztopino in ga nato posušite. Pri čiščenju ne uporabljajte ostrih predmetov ali abrazivnih materialov!

 1. Možne okvare in vzroki zanje

Ob vžigu se iz naprave kadi (premajhen vlečni tlak):

 • Dimnik in dimovodne cevi niso zatesnjene;
 • Dimnik je napačne velikosti;
 • odprta vratca druge naprave, priključene na isti dimnik;

Prostora ni mogoče ogrevati:

 • Potrebna je večja toplota;
 • slabo gorivo;
 • Na spodnji rešetki je veliko pepela;
 • Dovod zraka ni zadosten.

Aparat oddaja preveč toplote:

 • Dovod zraka je prevelik;
 • Vlek dimnika je zelo visok;
 • Goriva je preveč ali pa je gorivo zelo kalorično.

Na spodnji rešetki so poškodbe:

 • Aparat je večkrat preobremenjen;
 • uporabljeno gorivo ni iz priporočenih vrst;
 • Primarni dovod zraka je prevelik;
 • Vlečni tlak v dimniku je visok

Ko aparat ne deluje dobro:

 • Odprite regulator za primarni zrak. Tudi regulator sekundarnega zraka mora biti popolnoma odprt;
 • Vlijte manj goriva;
 • Redno čistite pepelnik;
 • Ko zmanjšate dovod primarnega zraka, mora biti premog dobro zažgan;
 • Preverite, ali je dimnik zamašen;
 • Preverite, ali je dimovodna cev zašla v dimnik;
 • Preverite, ali dimovodna odprtina naprave ni bila očiščena in ali nad njo prihaja zrak;
 • Če je naprava povezana z drugo napravo v dimniku, preverite pravilno delovanje drugi izdelek;
 • Preverite, ali zahtevani tlak pretoka dimnih plinov v vašem dimniku zahteva lastnosti naprave;
 • Preverite, ali prehod v dimnik ni zaprt z zgornjim pokrovom. Proizvajalec si pridržuje pravico do sprememb v konstrukciji brez kršitev tehničnih in uporabniških pogojev kakovost aparata.
 1. Recikliranje in odstranjevanje odpadkov

Ves embalažni material oddajte v recikliranje v skladu z lokalnimi predpisi in zahtevami. Na koncu življenjskega cikla vsakega izdelek je treba njegove sestavne dele odstraniti v skladu z regulativnimi predpisi. Zastarela oprema bo zbirati ločeno od drugih odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati in vsebujejo materiale s škodljivimi učinki na zdravje in okolje. potekel naprave je treba zbirati ločeno od drugih odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati in vsebujejo zdravju nevarne snovi in okolju. Tako kovinske kot nekovinske dele prodamo pooblaščenim organizacijam za recikliranje kovinskih ali nekovinskih odpadkov zbirka. V nobenem primeru z njimi ne ravnajte kot z gospodinjskimi odpadki. Recikliranje keramičnega stekla. Keramičnega stekla ni mogoče reciklirati. Staro steklo, razbito ali drugače neuporabno keramično steklo morate zavreči kot ostanek odpadki. Keramično steklo ima višje tališče temperaturo, zato jih ni mogoče reciklirati skupaj s steklom. Če bi ga mešali z navadnim steklom, bi poškodovali surovo material in bi se lahko v najslabšem primeru končal recikliranje stekla. Pomemben prispevek k okolju je zagotoviti, da keramično steklo ne konča z recikliranje navadnega stekla.

NAVODILO

za montažo in obratovanje peči in kaminov na drva z integralnimi kotli. Vaša naprava z vgrajenim bojlerjem je zasnovana za delovanje v sistemu za ogrevanje vode pri maksimalnem delovanju pritisk:

 • za “odprt” sistem pod 1 bar;
 • za “close” sistem pod 2 bara; V zgorevalni komori naprave je vgrajen kotel s toplotno močjo po Prilogi #2. Največja dovoljena vrednost temperature vode v kotlu naj bo 85°C.

Pri priključitvi ogrevalnega sistema je treba upoštevati naslednja pravila in priporočila:

 • Napravo z vgrajenim bojlerjem sme sestaviti samo pooblaščena organizacija!
 • Pred priključitvijo napeljave je priporočljivo izračunati toplotne izgube v posameznem primeru. V primeru priklopa obremenitve z večjo toplotno močjo, kot je deklarirana v referenčnem prilogi, ohlajanje gret. površinah integralnega kotla, kar vodi do kondenzacije in smole;
 • Pri “odprtem” vodnem ogrevalnem sistemu mora biti inštalacija priključena na atmosfero z odprto ekspanzijo posoda, nameščena nad najvišjo grelno napravo. Med aparatom in ekspanzijsko posodo ni nobenega blokirne komponente morajo biti povezane.
 • Pri “zaprtem” sistemu ogrevanja vode morajo biti varnostne komponente integrirane v instalacijo, kar ne dovoljuje prekoračitev delovnega tlaka v napravi nad 2 bara prezračevanje v vsaki veji in sestavnem delu namestitev mora biti zagotovljena v vsakem trenutku njenega delovanja in tudi aparata;
 • Pri namestitvi, neposredno v bližini vgrajenega kotla, na najnižji točki, mora biti odtočna pipa najmanj ½” nameščen;
 • Vse komponente napeljave je treba zavarovati pred zmrzovanjem, še posebej ekspanzijsko posodo ali drugo njegovi deli se nahajajo v neogrevanih prostorih;
 • Pri inštalacijah s prisilnim obtokom mora biti črpalka zagotovljena z napravo za dolgotrajno napajanje – avtomatsko načinu (UPS). Priporočamo, da obtočno črpalko vklapljate in izklapljate s termostatom, dvojno z ročnim električnim stikalom;
 • Kadar uporabljamo staro inštalacijo, jo je treba večkrat oprati od nabrane umazanije, ki bi lahko izločeno na stenah integralnega kotla;
 • Med neogrevalno sezono obtočne vode ne smete odvajati iz instalacije. Pri napravah z vgrajenim bojlerjem je bolje, da površine kotla vsaj očistite saj in smolnatih snovi. enkrat mesečno. Z vgradnjo ustreznih izolacijskih materialov med steno in radiatorje dosežemo sevalno ogrevanje s odobrene prednosti. Ta bojler ponuja še eno možnost – vgradnjo spirale v bojler, za toplo sanitarno vodo. Proizvajalec ne jamči za delovanje ogrevalne instalacije, razen za aparat. V primeru nepravilna povezava zaradi povišanega tlaka pride do napihnjenosti integralnega kotla in pretrganja vara. Proizvajalec ne prevzema nobene odgovornosti za takšne napake.

INSTALACIJSKI DIAGRAM za priklop peči in kaminov na drva z integralnimi kotli tipa “B” (odprt ogrevalni sistem)

 1. Blokirni ventil
 2. Odzračevalnik
 3. Radiator
 4. Naprava
 5. Zbiralnik
 6. Termoregulator črpalke
 7. Termometer
 8. Odprta ekspander posoda
 9. Prelivni odtok
 10. Manometer
 11. Cevi za toplo vodo
 12. Cevi za hladno vodo
 13. Črpalka
 14. Filter
 15. Zavrtite petelin za polnjenje in ki izprazni sistem

INSTALACIJSKI DIAGRAM za priklop peči in kaminov na drva z integralnimi kotli tipa “B*” (zaprt ogrevalni sistem)

 1. Aparati
 2. Izhod tople vode
 3. Avtomatski odzračevalnik
 4. Manometer
 5. Električni termostat
 6. Termometer
 7. Varnostni termo ventil (do 850 C)
 8. Varnostni hidravlični ventil (do 2 bara)
 9. Prelivni odtočni sistem
 10. Zbiralec
 11. Blokirni ventil
 12. Radiator
 13. Odzračevalnik
 14. Cevi za hladno vodo
 15. Avtomatska polnilna skupina (do 1,5 bara)
 16. Vstop (iz vodovoda)
 17. Filter
 18. Črpalka
 19. Nepovratni ventil
 20. Obrnite ventil za polnjenje in praznjenje sistema
 21. Ekspander posoda

INSTALACIJSKI DIAGRAM za priklop peči in kaminov na drva z integralnimi kotli tipa “BO” (zaprt ogrevalni sistem)

 1. Aparati
 2. Blokirni ventil
 3. Radiator
 4. Krmilni termo ventil
 5. Črpalka
 6. Nepovratni ventil
 7. Ekspander posoda
 8. Prelivni odtočni sistem
 9. Varnostni hidravlični ventil
 10. Avtomatski odzračevalnik
 11. Regulator temperature
 12. Toplotni razelektrilnik
 13. Varnostni ventil
 14. Vstop (iz vodovoda)
 15. Senzor termo ventila
 16. Izhod tople vode
 17. Vstop hladne vode
 18. Obrnite ventil za polnjenje in praznjenje sistema
 19. Zbiralec